Terug.

Verslag Duiken Zeeland Mei 2008!

 


Zierikzee

 

Zaterdag 24 mei dag van aankomst Renesse!

Na een reis van ongeveer 3,5 uur kwamen we aan in Renesse. De reis is erg voorspoedig verlopen en dit had natuurlijk o.a. te maken dat deze op een zaterdag plaats vond (weinig verkeer)! Bij aankomst bleek dat we een bijzonder mooie chalet hadden gehuurd, van alle gemakken voorzien. Ook Philip en Karoliene, kwamen ongeveer gelijktijdig met ons aan. Na onze spullen te hebben ge´nstalleerd, en een heerlijk bakje koffie te hebben gedronken vonden Philip en ik het hoog tijd om onze duikstek voor de zondag te verkennen.

De eerste duik zou plaats vinden bij de Kabbelaar, op een steenworp afstand van ons huisje. Daar aangekomen was het een drukte van belang, zelden heb ik zoveel duikers bij elkaar gezien, of het moet het Veenmeer geweest zijn op een dinsdagavond hahahaha. Als eerste viel het me op dat we een behoorlijke hindernis moesten nemen n.l. een trap, wat eigenlijk erger leek dan het was (daarover later meer). Verder was er een fantastische steiger aangelegd, helemaal nieuw met aan het eind een prima trap waarop het heel makkelijk was om het water uit te komen, bleek later. Na de stek te hebben verkend vonden we het tijd worden om ook de bar in de Kabbelaar te ontdekken hahahaha. Een aardige jongen achter de bar, verteld ons dat het zicht erg slecht was, tussen de 1 en 2 meter. Nou dat zouden we dan de volgende ochtend wel zien. Na een paar pilsjes en wat babbels zijn we huiswaarts gekeerd, waar we hebben genoten van een overheerlijke BBQ jawel van de inmiddels beroemde Tolhuisen uit Renesse (Koos bedankt voor je tip!!).


Zondag 25 mei 2008

Na een beetje onrustige nacht, (het trappetje van de Kabbelaar bleef maar in m,n dromen voorkomen hahahahah). Zijn Philip en ik om 9:00 uur afgereisd naar De Kabbelaar (2 km), we wisten niet wat we zagen. Het zag zwart van de duikers, we besloten eerst maar een kopje koffie te nuttigen alvorens het water in te gaan. We hadden onze setjes en fotoapparatuur al in elkaar gezet bij het huisje, dus dit bespaarde een hoop gedoe op de parkeerplaats. Na ons te hebben omgekleed, stond ik dus oog in oog met m,n nachtmerrie!! (HET TRAPJE).Eigenlijk viel me het reuze mee, en de mooie steiger naar het instappunt maakte de weg erna toe bijzonder aangenaam. Tip ga aan het eind van de steiger te water en niet halverwege waar een betonnen trap is, wat wij dus wel deden je staat tot je kruis zo,n beetje in de slib hahahahahaha. Volgens mij kun je aan het eind van de steiger via commandosprong het water in, dit is stukken handiger, MAAR WEL EVEN NAVRAGEN, ben er niet helemaal zeker van qua diepte. Onze duik kon beginnen, Philip en ik zakten af naar een meter of 3, en inderdaad het zicht was bijzonder slecht. 1 a 2 meter was nog aan de ruime hand zeg maar, sommige stukken was het zicht minder dan 1 meter. De teleurstelling was groot, vooral omdat ik dacht mooie foto,s te kunnen maken. Dit viel dus een beetje tegen, wel hebben we grondels gezien die op het zand lagen, en garnalen, en een paar supergrote kreeften en mooie zeesterren. Hier heb ik een paar foto,s van kunnen maken, maar gezien het vele sediment in het water zijn de resultaten niet van optimale kwaliteit geworden. Na ongeveer 45 minuten besloten we het water te verlaten, en na ons te hebben omgekleed, besloten we een heerlijke beker warme chocolademelk met slagroom (natuurlijk). Terugkijkend op toch best een leuke duik, al viel het qua zicht erg tegen, maar daar waren we op voorbereid, door ons goed te laten informeren.

Na de chocolademelk, werd de volgende duikstek voor maandag aan een inspectie voltrokken. N.l. Kerkweg Den Osse, ook hier weer veel duikers, ook hier liggen nieuwe steigers in het water (echt gewelig hoor). En hier leek het water op zich een stuk beter dan bij De Kabbelaar, we konden zeker een meter of 6 naar beneden kijken. Dus wellicht een goed vooruitzicht voor morgen!!

Maandag 26 mei 2008

Na een goede nachtrust, was ik al weer erg vroeg wakker wat ik in de vakantie meestal heb omdat ik normaal altijd om een 5:15 uur opsta voor m,n werk in het ziekenhuis, is 7:15 uur al uitslapen zeg maar hahahaha. Ik had de avond van te voren al m,n spullen al klaargemaakt, dus toen Philip wakker werd konden we al vrij snel daarna vertrekken. Bij het wakker worden klaagde Philip over een lichte hoofdpijn en hij vroeg mij of ik een aspirine had, die had ik gelukkig. We reisden zo rond een uur of 10 af naar Den Osse (Kerkweg). Waar onze tweede duik stond gepland, het waaide erg hard ik schat een windkracht 7 en er stonden behoorlijke schuimkoppen op de Grevelingen. Na over het trappetje naar de ook hier weer een nieuwe steiger te zijn gelopen, (kijk uit voor de oversteek op de weg) werd ons duidelijk dat het zicht beduidend minder was dan een dag ervoor. Via een commandosprong belande ik als eerste te water, waarna Philip mij de camera aangaf maar moeite had zichzelf staande te houden op het platform dat mee deinde op de golven. Maar alles ging goed, en ook Philip volgde het water in. Na onder te zijn gedoken, bespeurde ik bij Philip een lichte opwinding, het wou hem maar niet lukken om naar beneden te komen. Na hem een seintje te hebben gegeven, zijn we even weer naar boven gegaan om te vragen wat er aan de hand was. Hij zij dat zijn hoofdpijn hem erg opspeelde, en dat hij maar moeilijk naar beneden kon komen. Hij had inmiddels in no time 50 bar lucht verbruikt door de drukte. We besloten de duik af te breken, Philip en ik wilden geen verdere risico,s nemen. Ook waren de omstandigheden van dusdanige kwaliteit, (harde wind hoge golven, slecht zicht) dat ons dit de verstandigste optie leek. Philip verontschuldigde zich bij mij, hij voelde zich erg lullig zij hij. Ik vertelde hem dat hij zich absoluut niet schuldig hoefde te voelen tegenover mij, daarvoor ben je buddy,s en vrienden en ga je absoluut nooit onnodige risico,s nemen.

Na weer terug te zijn gereisd naar ons verblijf, besloot Philip nog die zelfde dag naar huis te gaan in plaats van dinsdag, wat ik wel begreep. Na Philip en Karoliene te hebben uitgezwaaid, bedacht ik me en hoe nu verder deze week? Ik dacht bij mezelf, nu zit ik hier zonder buddy. De redding was nabij, (Koos bracht uitkomst) daarover later meer. Ik heb een beetje een onrustige nacht gehad vol twijfels, eigenlijk wou ik m,n koffer wel pakken en weggaan. Maar dat was gelukkig niet nodig.

Dinsdag 27 mei 2008

Na een onrustige nacht, en weer een vroege start (7:30 uur) besloot ik toch al m,n duikspullen klaar te zetten, en ik was vastberaden om deze week nog enkele mooie duiken te gaan maken. Om 10 uur zette ik koers naar De Witte Boulevard, om mijn flessen te laten vullen, (op aanraden van Koos). Dit is een bijzonder goede camping waar voornamelijk duikers overnachten, eigenlijk midden in het centrum van Renesse gelegen. Maar daar verneem je eigenlijk niets van de drukte. Ik meld mij bij de balie van het afvulstation, waar ik begroet werd door Lydia, een bijzonder aardige vrouw die mij vroeg waar ik vandaan kwam etc etc. Ik vertelde haar dat ik een week in Renesse verbleef om te duiken, maar eigenlijk zonder buddy zat. Zij vroeg mij hoe kom je aan ons adres, ik zij dat ik die had gekregen van Koos uit Groningen. Oh zij ze van Koos en (Janny natuurlijk), en we begonnen beide te lachen, ja zie ik die Koos kan niet missen natuurlijk hahahahaha. Ik legde haar mijn probleem uit, en ze noteerde m,n 06 nummer, vanavond ga jij duiken hou daar maar rekening mee zij ze. Ik dacht bij mezelf jaja dat zal wel, nog geen 2 uur later ontving ik een sms berichtje van Ria, of ik zin had om te duiken woensdagmorgen!! Ik belde haar terug, en m,n eerste afspraakje was een feit hahaha. Nog geen 2 uur daarna, telefoon, (Hoi met Tom uit Zierikzee, ik hoorde dat je een buddy zocht??), ja zei ik eigenlijk wel, ok zei die kun je vanavond?? Ik dacht dit gaat snel hier hahahaha. En nog dezelfde avond ontmoete ik Tom om 19:00 uur bij De Witte Boulevard. Tom werkt bij De Witte Boulevard in de shop voor bijverdienste, hij studeert nog vertelde hij. En hij vroeg me waar of ik wou duiken, ik vertelde hem dat ik toch graag nog een keer naar Kerkweg Den Osse wilde, omdat onze laatste duik daar niet door kon gaan. Zo gezegd zo gedaan, en om 19:30 uur stonden ik en Tom op de P plaats bij De Kerkweg. Na even wat met elkaar te hebben gebabbeld, zijn we te water gegaan, het zicht was nu ongeveer een meter of 3 en we besloten de Reefballs te gaan bekijken, die liggen hier ongeveer op een meter of 6 a 7. Echt fantastisch, heel veel kreeften, krabben, mooie zeesterren heb zelfs een groene zeedonderpad gezien, en zeenaaldjes echt helemaal TOP!! Mijn dag was in 1 keer weer helemaal goed, toen ik bovenwater kwam. En Tom is werkelijk een heel goede buddy!! Na even een bakje koffie te hebben gedronken, en wat gegevens te hebben uitgewisseld, hebben we komende donderdag afgesproken voor een nachtduik bij de Kabbelaar (ik verheug me er nu al op). Om m,n leuke duik te vieren besloot ik in Renesse nog even een biertje te pakken alvorens naar huis te keren. Uitkijkend naar morgenvroeg, duiken met Ria, het gemaal Dreischor lijkt me een leuke optie. Om half tien overleggen we even bij een bakkie welke duikstek het gaat worden!! Ik wil Koos nog even heel hartelijk bedanken voor je goede tips, zonder jou was me de moed in de schoenen gezakt!! TOPPIE.

Woensdag 28 mei 2008

Heb heerlijk geslapen op de mooie duik van de avond ervoor, en ben nu helemaal klaar voor Ria (hahaaha). Om 9:15 uur nog gauw even m,n fles laten vullen bij Lydia van De Witte Boulevard, en toen door naar de camping waar Ria staat. Ze stond me al op te wachten op de parkeerplaats, na ons aan elkaar te hebben voorgesteld zijn we naar haar caravan gelopen. Zullen we eerst ff een bakkie doen vroeg ze, tuurlijk zij ik kunnen we even overleggen waar we gaan duiken stelde ik voor. Na de koffie met een gebakje!! (de schat), zetten we koers naar het gemaal van Dreischor, wat mijn wens was om daar te gaan duiken. Eenmaal daar aangekomen bleken we samen met een engels stel de enigen te zijn daar! Ria vertelde me dat ze op haar 60e begonnen was met duiken en dat dit haar 40e duik zou worden (geweldig toch)!! Wel zij ze dat het kompas lezen haar nog wat moeilijk af ging, ik zij no problem we komen wel terug!! Na ook hier weer een trapje over de dijk, kom je bij de instap, dit is even uitkijken op de basaltblokken deze zijn glad!! Maar eenmaal in het water, en vooral onderwater gaat er een wereld open een prachtige duikstek, met ook hier weer heel veel kreeften, zeesterren, garnalen en ga zo maar door! Op een gegeven moment kwamen we bij de pijlers van het gemaal die werkelijk prachtig zijn begroeit met allerlei wieren anemonen etc etc. echt de moeite waard!! Na een duik ven een minuut of 50 kwamen we weer op het punt uit waar we er ingegaan waren, tot opluchting van Ria (hahahahaha). Bij de auto hebben we ons even tegoed gedaan aan m,n catering koffertje, lekkere koffie met koek en snoep natuurlijk! Daarna heb ik Ria weer afgezet bij de camping, terugkijkend op een hele mooie duik met een hele bijzondere en bovendien lieve buddy!! Heb erg veel respect gekregen voor haar, om op late leeftijd nog zo goed te kunnen duiken, en vooral er zoveel plezier aan te beleven! Dus als je in Zeeland komt en je zoekt en leuke buddy vraag bij De Witte Boulevard naar Ria!

Donderdag 29 mei 2008

Wordt s,morgens wakker met een licht hoofdpijntje, ben de avond ervoor net even te lang aan het barretje van een leuk cafeetje onder aan de dijk vlakbij ons huisje hahahahaha! Maar dit was niet zo,n probleem ik zou pas s,avonds gaan duiken met Tom. Dus heb ik s,ochtends alle spullen klaargezet voor de avondduik, en hebben we s,middags het watersnoodmuseum bezocht in Ouwererk, erg indrukwekkend!! Teruggekomen in ons huisje belde Tom om 20:00uur dat hij vertrok van zijn werk bij Landal (badmeester), naar de Kabbelaar. Dus ik ook in de auto en we troffen elkaar daar gelijktijdig, even wat gebabbeld en onze duikstek ge´nspecteerd. Het werd een rondje om de pier bij de starttoren, na een flinke wandeling zijn we daar te water gegaan, je kunt er in principe zo inlopen, eerst via een nieuwe trap (jawel). Liggen wat kleine steentjes op de bodem maar algauw na een meter of 10 kom je op een zandgrond. Daar begon voor mij voorlopig m,n laatste duik van deze week in Zeeland, VOORLOPIG want ik kom hier zeker terug hahaha. Ook deze duik was weer 1 grote happening, na afgezakt te zijn naar een meter of 5 a 6, zijn we rond de starttoren gekomen, en werkelijk prachtig! Het zicht was een meter of 4 en het weemelde weer van het leven, we hebben o.a. gezien vele grondels, grote palingen, Botervisjes, Noordzeekrab, prachtige zeeanemonen, en natuurlijk heel veel kreeften het begint bijna gewoon te worden al die kreeften. Na een duik van 53 minuten stonden we weer aan de kant, ik was zeer onder de indruk van al het fraais wat ik had gezien. Ook Tom trouwens, hij vond het ook echt een hele mooie duik, en hij is toch wel wat gewend als Zeeuw hahahaha. Na onze logboeken te hebben ingevuld, en een greep uit het cateringkoffertje, namen Tom en ik afscheid van elkaar, met die belofte dat hij een keer naar het noorden moest komen om daar een paar mooie duiken te maken. Hier voelde hij wel voor, dus Koos binnenkort, moeten wij hem maar eens met het zoete water laten kennismaken hahahaha. Dit was voorlopig mijn laatste duik in het mooie Zeeland, morgen gaan we er even op uit naar Vlissingen en Middelburg en zaterdag keren we weer huiswaarts. Met weemoed zal ik deze provincie dan weer verlaten! Het was voor mij echt een supervakantie qua duiken, al leek het in eerste instantie een beetje in het water te vallen haahaha!

Hiermee eindigt mijn Zeeland verslag, ik hoop dat jullie genoten hebben van de verhaaltjes. Verder rest mij nog een lijstje met nuttige adresjes!


Groetjes,
Bert Vos.

Adressen en bezienswaardigheden!


1. De Witte Boulevard (nitrox) + camping
Zeedistelweg 10
4325 BM Renesse
0111-461238

2. De Kabbelaar + hotel
Kloosternol 3
4322 NB Scharrendijke
0111-671913


Eten en drinken

Het wapen van Renesse
In het centrum van Renesse, prima eten voor een betaalbare prijs! Leuk terras met uitzicht op de kerk (druk punt).

Restaurant Heerekeet ook wel Flauwers genoemd
Ligt boven op de dijk als je richting Zierikzee rijd op de N59 Boogerdweg. Ligt aan een oud haventje, heb ik bij toeval ontdekt ziet er op eerste gezicht een beetje gehavend uit, maar het eten is er van absolute topklasse zeker als je van vis en zeevruchten houdt. Op speciale dagen hebben ze onbeperkt tong eten enz enz.

Keurslager Tolhuysen Renesse
Super slagerij, helemaal gespecialiseerd op BBQ gebied, je kunt hier werkelijk alles krijgen van vlees, stokbrood, sausjes, kruidenboter tot en met houtskool voor op de BBQ.

Bezienswaardigheden

Plompe Toren
Torenweg
Burgh-Haamstede

De toren bevindt zich onder aan de dijk, maar is al vanuit de verte duidelijk te zien. Dit is tevens een duikstek aan de Oosterschelde. De toren biedt een permanente tentoonstelling en is gratis te bezoeken! Leuk voor de familie, als vaders of moeders een duikje gaat maken.

Watersnoodmuseum
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ Ouwerkerk

Zeer indrukwekkend museum, eigenlijk een must voor als je Zeeland bezoekt. Hier krijg je een heel goed beeld over de ramp uit 1953, was er stil van toen ik er weer uitkwam. En er zijn vele vragen beantwoord, waarop ik een antwoord zocht.

Heel veel plezier als je Zeeland gaat bezoeken!!

Groet,
Bert.

 


druipzakpijp (didemnum spec.)