Terug.

Verslag Duiken Filippijnen 2005!

 


Vossehaai

 

Hallo allemaal,

Hierbij even een verhaaltje over duiken op de Filipijnen.

Ben 3 jaar geleden begonnen met duiken, omdat er een vakantie gepland stond naar de Filipijnen, ik heb in dat jaar m,n brevetten Open Water en Advanced gehaald en toen afgereisd naar de Filipijnen.

We heben o.a aangedaan Bohol, Cabilao en Malapascua, daarna was mijn leven niet meer hetzelfde. Als duiker was ik in 1 vakantie totaal verpest, omdat het hier om een van de mooiste duikspots ter wereld gaat, heb ik me later laten vertellen (hahaha). Het was er ook werkelijk prachtig.

Aangekomen op Bohol, stonden de mensen van Sea Explores klaar om onze duikspullen uit de taxi te halen, en deze naar onze verblijven te brengen.

De volgende dag, gingen we ons inschrijven bij de duikschool, en zetten koers naar onze eerste duikbestemming aldaar. Na de eerste duik was ik verbijsterd!! Al dat moois, ik kon geen woord meer uitbrengen en was volledig van slag (geemotineerd van hetgeen ik allemaal had gezien). We doken elke dag 2 a 3 maal met z,n drieen, en het werd eigenlijk alleen maar mooier! S,morgens met de Outtrigger (soort boot), de zee op en s,middags weer terug. Wat een wereld!!

Het tweede eiland Cabilao, was het kleinste eiland ik denk 1 bij 2 km of zoiets, er staat een heel klein resort van een huisje of 6. We zatten er met 5 toeristen wij vieren en een Canadees, de dorpelingen waren duidelijk geen toeristen gewend! De kinderen uit het dorp verscholen zich achter de houten huisjes als ze ons aan zagen komen, was wel komisch.

Verder houdt het leven op dit eiland op om 23:00uur op, om de doodeenvoudige reden dat dan de aggregaat uitgaat (hahahaha), dus goed voor onze nachtrust.

Duiken op Cabilao was een sensatie, de kilometers ongerepte onderwater natuur was overweldigend, voor de macroliefhebber een waar wahalla!

Gigantische sponzen en tafelkoralen ter grote van een doorsnee kamer waren eerder regelmaat dan toeval. Hier heb ik kennis gemaakt met heel veel Naaktslakken, Pigmee seahorse Hengelaarsvissen, Spookfluitvisjes en ga zo maar door echt geweldig. Ik ben er nu na dik twee jaar ook achter, dat daar ook wel een beetje m,n hart ligt bij het kleine spul zeg maar.

Cabilao doet zeer veel aan het behoud en uitbreiding van de flora en fauna onderwater, er waren best hele grote gebieden afgezet voor duikers waar niet mocht worden gedoken om uitbreiding van het onderwaterleven te bevorderen. Iets wat natuurlijk alleen maar is toe te juichen. Des te meer omdat de Filipijnen vaak in het nieuws zijn gekomen door de dynamite visserij (kom ik later op terug). We zijn hier 3 dagen gebleven en toen doorgereisd naar Malapascua.

Malapascua is een eiland ten noorden van Cebu Island, dit was een zeer lange trip over land, waarbij we een tussenstop gemaakt hebben van een paar uur in Cebu city. Ik was er persoonlijk na een half uur al flauw van, we kwamen aan bij de rand van Cebu en ik zag daar de armoede van het land.

Mensen die leven op een vuilnisbelt met als huis een parasol, we reden er doorheen en ik voelde me bijna schuldig. Aangekomen in het centrum van Cebu, werden we gedropt bij een Giga warenhuis met alles er op en eraan, marmeren vloeren de duurste winkels, Mac Donalds, KFC, Chanel en ga zo maar door, ik ben er letterlijk 10 minuten binnen geweest, en werd onpasselijk bij de gedachte wat ik amper een kwartier daarvoor had gezien, namelijk mensen die helemaal niks bezaten. Ik schaamde me rot dat ik daar liep, en ben eruit gevlucht samen met een slofje Marlboro van 5 euro (dat weer wel natuurlijk, je bent toch Nederlander hahaha). Toen gauw verder gereisd naar Malapascua, het laatste stuk gaat vanaf een haven met een boot (kijk uit voor je spullen!!! een beetje en luguber haventje met veel gespuis).

Aangekomen op Malapascua, bleek dit dus meer toeristisch te zijn dan Cabilao, maar ook heel gezellig allemaal.

Het duiken was hier totaal anders, veel meer groot onderwater wild. We hebben 2 duiken gemaakt op Gato Island, je daalt hier af naar 17 meter waarna je door een spellonk naar het binnenste van het eiland gaat, wat dus hol bleek te zijn door het binnenkomende licht. En je ziet hier de haaien, die liggen te slapen onder de rotsen. Een heel apart gezicht (Cousteau heeft dit hier ontdekt) dus een historische plek.

Ook staat dit eiland bekend om z,n vele onderwater slangen, ik heb er ontelbaar velen gezien.

De derde dag was het s,morgens op tijd pissen, we voeren om 5:30uur met de outrigger de zee op om de Vossehaai te ontmoeten (Tresure Shark. Deze haaien soort kenmerkt zich door zijn lange staart, komt hier elke morgen om 6 a 7 uur naar boven (20 meter) om zich te laten poetsen. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je dit schouwspel kunt zien, tenminste van deze haaien soort.

Hier was ook duidelijk te zien hoe de dynamite vissers te keer waren gegaan, er stond niets maar dan ook helemaal niets meer op de bodem alleen maar gruis. Maar daar kwamen we niet voor, na pakweg 10 minuten op de bodem te hebben gelegen maakte onze gids onss attent op een schaduw in de verte. Ja het was iets groots maar wat dat kon ik niet goed zien, totdat zo plotseling uit het niets de Vossehaai recht op ons af kwam. We lagen met z,n drieen naast elkaar, en ik dacht nog wie grijpt hij het eerst he. M,n buddy was nogal gezet, maar ik deed zeker niet voor hem onder, de gids had geen vlees op de ribben dus die zou ie wel niet pakken dacht ik nog hahahah.Tijd om echt na te denken heb je niet in zo,n situatie, want dan is ie er al. En hij ging op pakweg een meter of 2 langs mij heen, zwom 3 keer om ons heen, en vertrok toen weer. Toen we boven kwamen waren we stil, ik keek m,n buddy aan ik zag een traan in z,n ogen en hij bij mij, denkend aan wat we net hadden gezien, en beseffend dat dit dus een Once in a Lifetime ontmoeting was geweest. Die blik in dat beest z,n ogen staat op m,n netvlies geschreven, en zal ik nooit meer vergeten (zie foto). Toen we thuis kwamen en de verhalen vertelden aan onze vrienden waren ze onder de indruk, maar eigenlijk is het niet eens uit te leggen. Op Malapascua hebben we daarna nog een paar fijne dagen gehad, tot dat de dag kwam om weer huiswaarts te keren. Terugdenkend aan de allermooiste vakantie, tot nu toe van m,n leven.

Mochten er mensen zijn die naar aanleiding van dit verhaal vragen hebben, of die zelf plannen hebben om die kant op te gaan. Stel ze gerust!! Groetjes, Bert.